Meny
Våra tjänster
Samhällsengagemang
Förskola
Gymnasieskola
Sponsring
Snapphanemiljonen

Boindex

Swedbanks Boindex speglar hushållens köpkraft i samband med hus- och bostadsrättsförvärv. De löpande utgifter som uppkommer i samband med köp av nytt boende sammanvägs och sätts i relation till disponibel inkomst.

Familj packar upp flyttlådor i det nya hemmet

Forskning visar att när andelen disponibel inkomst som går till att finansiera bostadsköp överskrider 30 procent får många problem. Detta kan alltså ses som en brytpunkt, och Swedbank har därför satt som norm att Boindex då når 100. Ett Boindex över 100 talar alltså för förhållandevis god köpkraft bland hushållen, medan ett index under 100 tyder på att hushållen har sämre köpkraft än den fastlagda normen.

Swedbank Boindex sammanställs kvartalsvis och visar alltså vilken marginal bostadsköpare har vid hus- och bostadsrättsköp. Jämförelse över tid samt uppdelning i olika regioner, områden och bostadssegment möjliggör framtagning av en rad indikatorer – som kan hjälpa oss att förstå prissättningen på bostadsmarknaden.

Swedbank Boindex kvartal 3

Räntesänkningarna börjar ge effekt. Det visar Swedbanks Boindex, som under kvartal tre steg från 93 till 99. Sannolikheten för högre bostadspriser har därmed ökat.

Swedbanks Boindex mäter hushållens möjligheter att köpa en bostad. Lägre bostadspriser och räntor gjorde att Boindex steg under årets tredje kvartal, för småhus från 91 till 99 och för bostadsrätter från 95 till 101. Den som köper en bostad idag behöver i genomsnitt lägga 30 procent av disponibel inkomst på boendeutgifter.

- Trots högre kostnader för vatten, avfall och elnät steg Boindex. Det berodde delvis på att medianpriserna sjönk under kvartal tre men trenden är tydlig, räntesänkningarna börjar ge en positiv effekt, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.

Stora underskott och upplåningsbehov i landets bostadsrättsföreningar

En majoritet av landets bostadsrättsföreningar visar stora systematiska underskott och stora framtida upplåningsbehov. Om ingenting görs kommer årsavgifterna att behöva höjas kraftigt i framtiden.

- Många föreningar går med stora underskott och har inga eller för låga avsättningar till framtida underhåll. Att välja rätt bostadsrättsförening har aldrig varit så viktigt som nu, säger Arturo Arques.

Lägre utbetalningar men högre kostnader

Nyligen presenterades ett betänkande av kommittén om översyn av låntagarbaserade makrotillsynsåtgärder. Den statliga utredningen föreslår höjt bolånetak och sänkta amorteringskrav.

- Ett höjt bolånetak och lägre amorteringstakt skulle leda till lägre månadsbetalningar till banken men högre ränte- och totala kreditkostnader för bolåntagaren. Det behöver konsumenterna upplysas om, säger Arturo Arques.