Vi har sparat dina val. Så hanterar du cookies
Finansiell krisberedskap - allmänhetens syn
Den finansiella krisberedskapen är en viktig del i samhällets motståndskraft mot kriser och krig. Banksystemet är centralt för ett fungerande samhälle. Sparbanksidén handlar till stor del om att stärka människors och företags motståndskraft mot kriser. Syftet med denna undersökning är att lyfta frågan om finansiell krisberedskap ur allmänhetens perspektiv, för insikter som kan bidra till ett tryggare och säkrare Sverige.
Slutsatser
-
Färre känner tilltro till att banksystemet fungerar i en krissituation
-
Oro för infiltration av bankerna av organiserad brottslighet
-
Hälften av svenskarna vill ha ett fysiskt bankkontor nära sin bostadsort
-
Färre är positiva till digitaliseringen av bankerna
-
Svenskarna är oroligare för bankbedrägerier än för ett år sedan
-
Få har tagit till sig information från myndigheterna kring finansiell krisberedskap
-
Färre känner sig förberedda finansiellt inför en kris
Behov av mer information
60 procent uppger att de har behov av mer information om hur de ska förbereda sig finansiellt inför en kris/krigssituation. Behovet är störst bland de 18 - 25 år och de över 75 år. Sex av tio i undersökningen uppger att de inte har kontanter hemma som krisberedskap. Och av dem som har kontanter hemma är det 60 procent som har mindre än 2000 kronor.
Om undersökningen
Undersökningen "Finansiell krisberedskap – allmänhetens syn" är gjord av undersökningsföretaget 3S på uppdrag av Sparbankernas Riksförbund.
Undersökning genomfördes för andra gången under perioden 30 oktober - 7 november 2024. Undersökningen genomfördes första gången i november 2023. Genomförs i validerade webbpaneler, med drygt 1000 svarande i ett nationellt representativt urval av den svenska allmänheten i åldersgruppen 18 – 80 år. Det är individens personliga uppfattning som återspeglas i svaren.